sobota, 15 listopada 2014

Pizza bez sera, ale jednak z serem na spodzie bezglutenowym ;)

       Ciągle szukam dobrego przepisu na pizze na spodzie bezglutenowym i w dodatku bez zwykłego sera, bo mój "Alergik" niestety ze zwykłym serem nie może :( Udało nam się znaleźć VegeSer, mam nadzieję, że i w Polsce można taki dostać.
       Inspiracja na ciasto bezglutenowe do pizzy zaczerpnęłam od Uwaga Babcia Gotuje ;) jest śmieszna, musicie zajrzeć :)

       Pizza może nie jest idealna (będę szukać kolejnego przepisu), ale warto spróbować i samemu ocenić :)




PRZEPIS:


Składniki:

350g mąki ryżowej + do podsypywania

250g mąki ziemniaczanej
350 ml ciepłej wody
40 g drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
ulubione dodatki do pizzy (my dodaliśmy: piersi z kurczaka, cebulę, oliwki, paprykę, papryczkę chilli, pieczarki-warto wcześniej podsmażyć, aby pozbyć się nadmiaru wody, vegeser, przecier paprykowo-warzywny)






1. Drożdże kruszymy do miski, dodajemy około 50 ml wody, 1 łyżkę mąki ryżowej. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.





2. Do zaczynu dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy podsypując mąką, aż do uzyskania takie konsystencji jak na zdjęciu. Ciasto się nie klei, ma elastyczną konsystencję. Odstawiamy na co najmniej 60 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć 2 razy swoją objętość.







3. Wykładamy na blachę i układamy ulubione dodatki. Pieczemy około 20 minut w 180 st.C bez termoobiegu


















...I GOTOWE !!!





2 komentarze :

KasiaWeganka pisze...

ja rownież ciągle kombinuje z nowymi przepisami na spody do pizzy. z mąki ryżowej jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)
W Polsce pojawił się ostatnio w sklepach wege-ser Polsoi, ale jest trudno dostępny.

Paweł Miąsik pisze...

czy zamiast drozdzy zwyklych mozna dodac drozdze instant jesli tak to w jakiej proporcji????

Prześlij komentarz