środa, 26 listopada 2014

Tortilla bezglutenowa

       Pysznie, zdrowo i bezglutenowo :D a co najważniejsze, to możemy wziąć zarówno do pracy, szkoły i na uczelnie. Wygodnie się je, dlatego też wymyśliłam i zrobiłam wczoraj tortille na nasz wieczorny kur niemieckiego. Mąż był zachwicony, a on jest dla mnie największą motywacją....no i Wy oczywiście też :D






Przerwa w szkole czyli nasza kolacja o 19:00 :) ....a ten zlew, to na korytarzu do płukania gąbek, żeby nie było, że w toalecie jemy ;)



PRZEPIS na około 6 naleśników:

Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka roślinnego (lub wody, lub mleka krowiego wedle uznania)
1 jako kurze
6 łyżek mąki kukurydzianej
6 łyżek mąki ryżowej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju roślinnego
pieprz, sól, papryka

składniki na tortille:kotlety z piersi drobiowej panierowanej w sezamie (przepis znajdziecie tutaj. Ja do panierki nie używałam tym razem mąki. Oczywiście można użyć do tortilli niepanierowanego mięsa)
sałata lodowa
papryka czerwona
ogórek zielony
oliwki
sos paprykowy (można użyć dowolnego, wedle uznania)



1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo rzadkie, ale takie jest najlepsze. 



2. Smażymy na patelni beztłuszczowej. Ciasto jest elastycznie, łatwo powinno odchodzić od patelni, a co najważniejsze nie łamie się. Wyszło po prostu idealne ;)




3. Kotlety przygotowujemy najlepiej wcześniej żeby zdążyły ostygnąć i kroimy w paski.



4. Naleśniki smarujemy sosem, wykładamy pozostałe składniki, doprawiamy i zwijamy.





...i GOTOWE!!!
tutaj do zdjęcia nie zwijałam bardzo mocno, aby pokazać składniki w środku :)









9 komentarzy :

Różowa Klara pisze...

Świetny pomysł na zdrowy posiłek

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Dokładnie :) ...i co ważne-smacznie :D

eM pisze...

oooo jak to smacznie wygląda muszę to zrobić!:)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

...no i muszę przyznać, że taka właśnie jest :D

RudzieNka Agata pisze...

Z pewnoscia sprobuje !

Paweł Miąsik pisze...

a czy mozna mleko zastapic woda???? i szklanka w przepisie ma jaka pojemnosc???

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Można, a szklanka standardowo 200-250 ml. Powodzenia :) Daj znać czy smakują :)

Madzia Urbańska pisze...

Naleśniki łamią mi się co robię źle?

Dorota Mazurkiewicz pisze...

postaraj się zacząć od tych, które były jako pierwsze upieczone, powinny być odparowane. Może trochę za dużo było mąki, albo zapomniałaś jajka :P Mi też raz się łamały, ale nie wiem też co zrobiłam źle.

Prześlij komentarz