niedziela, 7 grudnia 2014

Rosół bez vegety, magi i kostki rosołowej :)

       Często polecam ten przepis swoim podopiecznym podczas porad, aż w końcu przyszedł czas, abym wrzuciła go na bloga. Jest to przepis wg kuchni 5 przemian. Mam go jeszcze z praktyk, wypróbowany nie tylko przeze mnie :) Muszę przyznać, że rosół z tego przepisu jest przepyszny (nawet jeśli czasami nie mamy wszystkich składników, to po prostu pomijam, a i tak jest super). Co najważniejsze do tego rosołu nie dodajemy vegety, kostki rosołowej i oczywiście magi. Ja nigdy nie używam tego typu przypraw w swojej kuchni....szczerze, jeśli macie to od razy je wyrzućcie i kupcie wszystkie możliwe zioła suszone typu: majeranek, kminek, kolendra, kurkuma, oregano, zioła prowansalskie itp. Ja mam cały zapas :)




PRZEPIS:

Składniki:
udka z kurczaka lub cały korpus
tymianek
kurkuma
kminek
pieprz kolorowy (ziarenka)
cząber (mielony)
imbir świeży lub suszony
kardamon
sól
bazylia
zielona pietruszka lub liść selera i kopru
marchew (3 duże)
pietruszka korzeń
por
seler
majeranek
pieprz biały

Bardzo ważne jest aby dodawać wszystko w podanej kolejności!!!!

1. 2-3 l wrzącej wody, dodajemy:
1/2 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy
1 łyżeczka kminku w całości
pieprz kolorowy w ziarnach ok. 7-15 ziaren w zależności od ich wielkości, 1/2 łyżeczki cząbru plaster świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
soli do smaku ok. 2 łyżeczki
kurczak

Gotować wszystko na małym ogniu co najmniej 40 minut

2. Po 40 minutach dodajemy:
 szczyptę bazylii, pęczek zielonej pietruszki, może być też kilka liści selera i kopru związanych w pęczek
można uzupełnić zupę wrzątkiem, lub dodać odrobinę kurkumy

Chwilę pogotować

3. Następnie dodajemy:

4 średnich przekrojonych marchewek
2 korzenie pietruszki (przekrojoną wzdłuż)
2 duże całe cebule lub por i kawałek selera

4. Jeśli smak jest nie zadowalający możemy dodatkowo doprawiać w następującej kolejności:

dodać szczyptę majeranku,
dodać szczyptę kminku,
dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym
ewentualnie dosolić.






...i GOTOWE !!!

Można podawać z makaronem orkiszowym (tak jak na zdjęciu), lanymi kluskami, ziemniakami, kaszą jaglaną, kaszą kukurydzianą


4 komentarze :

Magdalena Kuchaja pisze...

genialny przepis, na pewno wypróbuję :)

Kinga Łucja pisze...

Smacznie wygląda :)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Przepis jest super, a i muszę przyznać, że chyba babciny rosół nie jest tak dobry jak ten ;)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

...i nie tylko wygląda ;) zachęcam do wypróbowania :)

Prześlij komentarz