poniedziałek, 15 grudnia 2014

Chilli con carne w wersji light :)

Natchniona daniem w naszym nowym fitness klubie, postanowiłam wypróbować swoich sił i oto co mi wyszło :) Oczywiście w oryginale Chilli con carne jest z mięsem wołowym, ale ja dzisiaj nie miałam wołowiny, zatem wersja "Light" z mięsem drobiowym :)



PRZEPIS:

Składniki:
400 g piersi z kurczaka (lub mięsa wołowego mielonego)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1-2 marchewki
2 cebule
1 papryka
4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
5-6 łyżek przecieru pomidorowego bez konserwantów lub pomidorów z puszki
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, pieprz, kumin, sól

Tak się rozpędziłam z gotowaniem, że zapomniałam robić tak jak zwykle zdjęcia ;)

1. Mięso/piersi z kurczaka mielimy za pomocą np. maszynki do mięsa
2. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy z niewielką ilością oleją w garnku, w którym będziemy przygotowywać danie.
3. Kiedy cebula jest już przyrumieniona wrzucamy mięso, lekko podsmażamy i dorzucamy pozostałe składniki: fasole (jeśli czerwona jest z sosem, to dodajemy całość), pokrojona marchew w półkrążki, pokrojona w kostkę paprykę, kukurydzę i przecier pomidorowy (lub pomidory z puszki). Wszystko dusimy.
4. Po około 5 minutach dorzucamy pastę curry i pozostałe przyprawy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, jeśli jest taka potrzeba.
5. Chwile jeszcze dusimy.

.....i GOTOWE !!!


Podajemy z ryżem lub tortillą


12 komentarzy :

Slim Size Me pisze...

Aż mi się oczy do tej potrawy śmieją :)

fitdevangel pisze...

ubóstwiam tą potrawę!

Dorota Mazurkiewicz pisze...

...hehehe...jakbym mojego męża słyszała ;)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

W takim razie, zachęcam do spróbowania mojej wersji :)

Justyna pisze...

Właśnie spędziłam pół godziny w tesco w poszukiwaniu pasty red carry hahaha. Jutro robie na obiad. Juz nie mogę się doczekać. .

Dorota Mazurkiewicz pisze...

...i jak? udało się? smakowało?

Justyna pisze...

Ojjj bardzo smakowało, nawet mąż się zajadał gdzie nie jest zwolennikiem mojego dietetycznego odżywiania- niestety 😦 dziękuję za przepis ☺

b.kawska Kawska pisze...

Witam, czy można wykorzystać w tym przepisie suchą fasolę i np. ją wcześniej ugotować?? POzdrawiam

Dorota Mazurkiewicz pisze...

myślę, że tak...proszę spróbować i dać mi znać czy wyszło smaczne :) pozdrawiam i powodzenia :)

b.kawska Kawska pisze...

Polecam ten przepis. Za Twoją radą ugotowałam białą fasolę i wyszło super!!! Dodatkowo dodałam przyprawę chilli con carne i wyszło bardzo aromatycznie. Pozdrawiam,

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Super, bardzo sie ciesze, ze z biala fasola tez jest pyszne :) pozdrawiam

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Super, bardzo sie ciesze, ze z biala fasola tez jest pyszne :) pozdrawiam

Prześlij komentarz