czwartek, 5 lutego 2015

Babeczki bananowo-czekoladowe (Glutenfree)

Tak mnie dzisiaj naszło na zrobienie czegoś słodkiego dla mojego męża...no dla mnie też oczywiście :) Zatem mam dla Was kolejną odsłonę bezglutenowych babeczek czekoladowych :)




PRZEPIS:

SKŁADNIKI:
3 dojrzałe banany
2 jaja
200 g czekolady
0,5 szklanki mleka roślinnego
170 g mąki bezglutenowej
4 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-6 łyżek syropu z agawy (opcjonalnie)



1. 100 g czekolady kroimy w drobne kawałki, a kolejne 100 g topimy dodając mleko roślinne



2. Oddzielamy białko od żółtek i ubijamy na sztywna pianę 



3. Banany, żółtka, olej, syrop z agawy i rozpuszczoną czekoladę miksujemy na gładką masę




4. Do czekoladowej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

 
5. Dodajemy pianę i lekko mieszamy



6. Masę wykładamy do foremek, posypując pokrojona czekoladą

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180st. C na 20 minut



.....i GOTOWE !!!






4 komentarze :

Kasia - Pączek w kuchni pisze...

Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)

www.paczekwkuchni.blogspot.com

Pozdrawiam!:).

kudi ann pisze...

Myślę, że mogą być pyszne! Świetny pomysł, zwłaszcza, że tłusty czwartek już zaraz :)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Wyszły bardzo smaczne...!!! takie wilgotne i baaraadzo czekoladowe :) powodzenia :)

Natalia Nalepa pisze...

oo, wyglądają bajecznie :)

Prześlij komentarz