niedziela, 17 stycznia 2016

Pizza bezglutenowa

Już kilka razy próbowałam różne przepisy na ciasto bezglutenowe do pizzy. Przykładowe wcześniejsze przepisy:
- Ciasto na spodzie kalafiorowym
Pizza bez sera, ale jednak z serem na spodzie bezglutenowym
Pizza bezglutenowa na spodzie fasolowym

Dzisiaj na obiad przygotowałam ciasto bezglutenowe do pizzy z przepisu natchniona.pl. Uważam, że jedno z najlepszych.


 PRZEPIS:
Składniki:
300 g mąki bezglutenowej (gotowej mieszanki, ja użyłam firmy Schär) + do podsypania
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
2 łyżki oleju
sól i ewentualnie przyprawy do smaku

1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto nie powinno przyklejać się do ręki. 
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut 
2. Wykładamy ciasto na lachę i układamy dowolne dodatki.
3. Pieczemy 15-20 minut w 200 st. C, ostatnie 5 minut z termoobiegiem.

...i GOTOWE !!!
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz