W dzisiejszym
poście chciałam odpowiedzieć na pytania: „ile i jakie mięso powinniśmy
spożywać na co dzień?”.
Według Instytutu
Żywienia i Żywności mięso powinniśmy spożywać w umiarkowanych ilościach tzn. 2
– 3 porcje po 150 g, a w pozostałe dni powinniśmy spożywać ryby i rośliny
strączkowe. Oczywiście, jeśli nie spożywany ryb w danym dniu, to możemy wybrać
chude mięso np. drobiowe. Pamiętajmy też, że białka w naszej diecie dostarczają
nie tylko produkty mięsne, ale też jaja, produkty mleczne czy też wspomniane
nasiona strączkowe.
Przykładowo, aby
pokryć zapotrzebowanie na białko w ciągu dnia dieta podstawowa zakłada, że
powinniśmy spożyć produktów mięsnych:
Mięso, drób 70
gram (bez kości) - co odpowiada np.
niecałe pół średniej, pojedynczej piersi z kurczaka, mały kotlet schabowy
mieszczący się na dłoni
Wędliny 25
gram - co odpowiada np. dwóm
plastrom polędwicy, jeden plaster wędliny-piersi z kurczaka
Ryby 20 gram
- co odpowiada np.1/3 średniej wielkości fileta ryby mrożonej
Oczywiście,
jeśli nie jemy w ciągu dnia ryb, to wybieramy więcej mięsa, a jeśli nie mięsa,
to ryb itp. czyli stosujemy zamienniki.
Pozostałe
produkty zapewniające odpowiednią ilość biała w diecie to: jaja, produkty
mleczne i nasiona roślin strączkowych.
Jakie
mięso wybierać?
- Wybieraj mięso odtłuszczone, chude, najlepiej drobiowe
- Ogranicz spożycie czerwonego mięsa do minimum czyli 1 – 2 razy w miesiącu
- Unikaj tłustych mięs takich jak golonki.
- Unikaj boczku.
- Ogranicz spożycie wędlin w plasterkach i innych przetworów mięsnych typu: konserwy, pasztety. Najczęściej zawierają one duże ilości soli, glutaminianu sodu i chemicznych dodatków utrwalających. Najkorzystniej samemu robić pieczenie, które można wykorzystać na kanapkę.
·
Dobrej jakości
wędliny powinny zawierać co najmniej 90% mięsa
·
Wędliny i mięso
najlepiej kupować w wypróbowanych sklepach mięsnych
·
CZYTAJ SKŁAD
KUPOWANYCH WĘDLIN !!!
Mięso jest
źródłem pełnowartościowego białka, jak również witamin z grupy B, szczególnie
B1,B12, PP oraz łatwo przyswajalnego żelaza.
Jak już
wspomniałam wyżej, należy wybierać chude gatunki mięs, a także zastępować je
roślinami strączkowymi i rybami. Ryby w porównaniu z mięsem zawierają więcej składników
mineralnych. Są bogate w jod oraz fluor. Korzystnie jest spożywać ryby morskie ponieważ
są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Pamiętaj jednak,
że jeżeli jesteś osobą, która pracuje fizycznie, jest bardzo aktywna, uprawia
dużo sportów, jest w ciąży, choruje na np. cukrzycę czy inne choroby
przewlekłe, to Twoje zapotrzebowanie na spożycie białka z produktów mięsnych
może być zwiększone. Powyższe zalecenia są uśrednione i zalecane osobom zdrowym
z umiarkowaną aktywnością fizyczną.
Poniżej
załączam przepis dla osób, które rzadko spożywają czerwone mięso.
PRZEPIS NA GULASZ
CURRY Z WOŁOWINĄ, DYNIĄ, KABACZKIEM I KASZĄ GRYCZANĄ:
Składniki:
400 g wołowiny
(można zamiennie pierś z kurczaka lub indyka)
250 g dyni
1 kabaczek
1 papryka
1 mała cebula
5 pieczarek
1 szklanka lub
niepełny kubek kaszy gryczanej
Przyprawy:
Curry, pieprz, papryka, rozmaryn, zioła prowansalskie
1.
Mięso kroimy w
kostkę i macerujemy w ziołach i oliwie lub oleju. Dodaj dużą ilość curry.
2. Pieczarki
obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. W międzyczasie kroimy w
kostkę cebulę i dorzucamy do pieczarek. Dusimy.
3. Obieramy ze
skórki dynię i kabaczka i kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużego garnka i dusimy.
4.
Kroimy w kostkę
paprykę i dorzucamy do warzyw.
5.
Po 5-10 minutach
wrzucamy pieczarki z cebulą i mięso. Dusimy wszystko razem co najmniej 30 minut
na wolnym ogniu.
6. W międzyczasie
gotujemy kaszę. Niepełny kubek kaszy (2 woreczki) gotujemy w dwóch niepełnych
kubkach wody.
7. Gulasz powinien
być gotowy kiedy mięso jest miękkie. Wołowinę jest trudno przyrządzić, ale mam
nadzieję, że się uda. Można dodać białego wytrawnego wina, aby mięso było
miękkie. Pamiętaj, nie dodawaj soli podczas gotowania, bo spowoduje, że mięso
będzie twarde.
2 komentarze :
Pytanko: dlaczego ograniczamy czerwone mięso do minimum? ja wyłączyłam z jadłospisu wieprzowine na rzecz wołowiny (steki itd) i staram się jeść ją dosyć regularnie....
Czerwone mięso powinniśmy ograniczać z kilku względów:
Po1. zawiera więcej tłuszczy nasyconych jak mięso białe, co za tym idzie zawiera więcej cholesterolu. Porównując: 100 g indyka dostarcza średnio tylko 2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, podczas gdy taka sama ilość kaczki – 7 g, łopatki wieprzowej – 8 g, żeberek wieprzowych – 10 g
Po 2. dostarcza co prawda żelaza hemowego, cynku i witamin, białka, ale właśnie ze względu na dużą zawartość hemu, wiąże się on z białkami, tworząc hemoproteiny, które niestety mogą wpływać na podrażnianie śluzówki jelita, co w konsekwencji prowadzi do różnych chorób jelita grubego.
Zatem zaleca się spożywanie mięsa czerwonego do max 500g na tydzień :)
Prześlij komentarz