środa, 23 lipca 2014

Malinowy deser z kaszy jaglanej

       Dzisiaj mamy odwiedziny znajomych, którzy bardzo są ciekawi mojej "dietetycznej kuchni". Dodatkowo koleżanka ma kilka alergii, więc też moja kuchnia i deser muszą być bezglutenowe. Inspiracja znaleziona tutaj.








PRZEPIS (porcja na mała tortownicę 12 cm i silikonowe foremki, 6 sztuk):


Składniki:

maliny
2 filiżanki kaszy jaglanej
200 g migdałów
100 g daktyli
2-3 łyżki wiórek kokosowych

1 łyżka kakao
mleka kokosowego
syrop z agawy




1. Gotujemy kaszę jaglaną (na 1 porcję kaszy, 1 porcja wody np. 1 szklanka kaszy = 1 szklanka wody)



2. Migdały, daktyle, wiórki mielimy w blenderze.



3. Zmieloną masę wykładamy do foremek. Na wyłożony spód kładziemy owoce. 





4. Do połowy ugotowanej kaszy dodajemy kakao, 3-4 łyżki mleczka kokosowego i syrop z agawy. Nie za dużo, pamiętajmy że masa z daktyli będzie słodka. Blenderujemy na gładką masę i wykładamy do foremek.








5. Do drugiej połowy kaszy dodajemy maliny, syrop z agawy i 2 łyżki mleczka kokosowego. Blenderujemy na gładką masę i wykładamy do foremek.



6. Całość wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. 

...i GOTOWE!!!


2 komentarze :

Be Slim pisze...

mega smacznie to wyglada:) musze upiec :)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Tego nie pieczemy :P ale jak najbardziej, wszystkim moim gosciom smakowalo :)

Prześlij komentarz