niedziela, 28 września 2014

Placki ziemniaczane z gulaszem

...tak za mną ostatnio "chodziły" tradycyjne placki ziemniaczane :) ...a mąż poparł ten pomył, ale pod warunkiem, że zrobię jakiś sos....no i proszę...tak dzisiaj wyglądał nasz niedzielny obiad :)





PRZEPIS:


Składniki:
Placki ziemniaczane:

ziemniaki (my starliśmy około 1 kg)
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki mąki bezglutenowej
1 łyżeczka drożdży (opcjonalnie)
sól, pieprz

Sos:
0,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki (bio od rodziców ;))

2 cebule
1 czerwona papryka

1 marchew
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru (opcjonalnie)
100 ml śmietany roślinnej (dla "niealergików" możemy użyć tradycyjnej śmietany)
1 łyżka mąki bezglutenowej
papryka słodka mielona, pieprz, sos sojowy (opcjonalnie), sól 

Sos

1. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię beztłuszczową. Dusimy. 
2. Kroimy mięso w kostkę i dorzucamy do cebuli, wlewamy około 0,5 szklanki wody. Razem dusimy.
3. Paprykę kroimy w kostkę, marchewkę kroimy w plasterki, wrzucamy warzywa do mięsa i wszystko dusimy pod przykryciem. 



4. Śmietankę mieszamy z mąką i przyprawami. Wlewamy do sosu, aby zagęścić. 


Placki ziemniaczane

1. Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce.
2. Ścieramy cebulę.
3. Dodajemy 2-3 max 4 łyżki do zagęszczenia mąkę bezglutenową. Przyprawy, jajko i drożdże. Wszystko mieszamy.



4. Smażymy na patelni beztłuszczowej. 




 ....i GOTOWE !!! :)



2 komentarze :

fitdevangel pisze...

Smakowite te placuszki :)

Dorota Mazurkiewicz pisze...

...były przepyszne :)

Prześlij komentarz