wtorek, 30 września 2014

"Tofurnik" czyli sernik z tofu na zimno :)

Dzisiaj DZIEŃ CHŁOPCA, więc nie mogło zabraknąć niespodzianki dla mojego "Chłopca". Było pysznie i niespodzianka się udała :)
Dziękuję za inspirację "Jadłonomia", link tutaj.



PRZEPIS:


Składniki:
400 g sera tofu
250 ml mleczka kokosowego
3 łyżeczki żelatyny lub agar
0,5 szklanki soku z pomarańczy (można zastąpić z cytryny)
3-4 łyżki cukru trzcinowego opcjonalnie miód lub inny środek słodzący np. stewia
cukier lub syrop waniliowy lub pasty wanioliowej
200 g daktylii
200 g migdałów
owoce do ozdoby, ja użyłam malin (póki jeszcze są;))


1. Migdały i daktyle mielimy w blenderze dzbanowym i wykładamy na spód blachy/formy, ugniatając dokładnie palcami.



2. Mleczko gotujemy z dodatkiem żelatyny


3. Pozostałe składniki wrzucamy do blendera, dolewamy mleczka z agarem i wszystko miksujemy na gładką masę.


4. Wylewamy do formy. Odstawiamy na około 15 minut, aby trochę zastygło. Po czym układamy owoce.


5. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. 


...i GOTOWE !!!


3 komentarze :

fitdevangel pisze...

moje ulubione :) i dietetyczne!

Marika Downarowicz pisze...

czesc
jaki masz blender kielichowy w tym torciku?? jaka firma o to mi chodzi i na jakim programie to robisz?

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Witam, z braku laku, jak to mówią, używałam blendera kielichowego. Do mielenia orzechów polecam nie ryzykowac ze zwykłym, lecz należy używać taki, który ma duża moc i opcję kruszenia lodu. Mój to Philips. Jaki model zupełnie nie pamiętam.Od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką zestawu blendera firmy Braun MQ 785. Już od kilku lat, kiedy gościnnie byłam u mojej mamy, mogłam się nim bawić. W końcu udało nam się z mężem też taki nabyć. Zdecydowanie polecam takie blendery do mielenia orzechów, kasz na mąki i robienia różnych mas czy mielenia mięsa.
Mam nadzieję, że odpowiedziałam na Twoje pytanie.
Tofurnik jest przepyszny, jedno z naszych ulubionych ciast. Mam nadzieję, że też Ci posmakuje. Pozdrawiam

Prześlij komentarz