środa, 8 kwietnia 2015

Pierogi ze szpinakiem i serem fetą (BEZGLUTENOWE)

Kolejna odsłona bezglutenowych pierogów, tym razem ze szpinakiem i serem fetą :)



PRZEPIS (na około 60 sztuk):

Składniki:Ciasto:
100 g kaszy jaglanej na sypko (około 0,5 szklanki)
200 g mąki ryżowej (plus do podsypywania)
80 g mąki ziemniaczanej
80 g siemienia lnianego (mielonego)
3 łyżki oliwy
400 ml gorącej wody
sól
Farsz:
200-300 g liści szpinaku
200 g sera feta
1 ząbek czosnku (wedle uznania)
1 duża cebula
pieprz czarny mielony


1. Kaszę gotujemy na małym ogniu w około 1 szklance wody (1 porcja kaszy 2 porcje wody) 



2. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy, następnie dodajemy szpinak i dalej dusimy pod przykryciem. 





3. Po około 3-5 minutach zdejmujemy szpinak. Dodajemy ser feta, czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku.



4. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy mąki, oliwę, siemię, gorącą wodę i sól. Wszystko blenderujemy. Wyciągamy do miski i podsypując mąką ryżową wyrabiamy ręką, aż do momentu kiedy nie będzie się kleić do ręki.

5. Wałkujemy i wycinamy formy na pierogi


6. Nakładamy farsz i formujemy pierogi


7. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju i soli. Po wrzuceniu czekamy, aż wypłyną i gotujemy jeszcze około 1 minutę. 


...i GOTOWE !!

1 komentarz :

Paulina Jez pisze...

Te pierożki wyglądają przepysznie :) Ostatnio robiłam z mamą naleśniki ze szpinakiem z dokładnie takim samym farszem :D
Pierwszy raz jestem na twoim blogu, ale na pewno nie ostatni :) Twoje przepisy baaaaaaardzo mi się podobają ;)

Prześlij komentarz