piątek, 4 sierpnia 2017

JAK ZDROWO GRILLOWAĆ / DIETETYCZNE WSKAZÓWKI

Sezon grillowania już dawno się rozpoczął. Jednakże dzisiaj chciałąm Wam wrzucić przydatne wskazówki na temat zdrowego grillowania. Mam nadzieję, że Wam się przydadzą. Piszcie jeszcze Wasze pomysły w komentarzach.



1. Pamiętaj, aby w dniu grillowania również jeść regularnie i w swoich posiłkach używać dużo warzyw na surowo
2. Ostatni posiłek przed grillem postaraj się zaplanować i spożyć 3-4 godziny przed. Najlepiej, jeśli to będzie lekki posiłek na bazie warzyw bez smażonego mięsa.
3. Wybieraj produkty, zwłaszcza mięso dobrej jakości
4. PODCZAS GRILLOWANIA:
a. Mięso przyprawiaj naturalnymi przyprawami/ ziołami suszonymi i solą
b. Unikaj przypraw gotowych z dodatkiem GLUTAMINIANU SODU
c. Unikaj przypraw typu Vegeta, również zawierają glutaminian sodu
d. Grilluj też drób (pierś z kurczaka, udko bez skóry, indyka), a nie tylko kiełbasy
e. Zachęcam do grillowania ryb i owoców morza
f. Wybieraj też do grillowania warzywa, są lekko strawne i naprawdę smaczne

Grillowana kiełbasa śląska – ok. 210 kcal
Grillowana karkówka (ok.60 g) – 233 kcal
Grillowana pierś z kurczaka – 92 kcal
Porcja grillowanych warzyw – 124 kcal

Warzywa, które świetnie nadają się do grillowania:
cukinia
papryka
bakłażan
cebula
pieczarki
szparagi
pomidory

5. Jeśli jest duży wybór mięs, to kosztuj wszystkiego po trochę, tak aby się nie objeść
6. Zawsze przygotuj dużo warzyw na surowo w postaci sałatek. Jeśli będziesz do wybranego mięsa dodawać warzywa, będziesz szybciej syta/y. Dodatkowo błonnik zawarty w warzywach będzie „wiązał” tłuszcz i pozytywnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi
7. Pieczywo wybieraj pełnoziarniste, żytnie. Staraj się spożywać w niewielkich ilościach.
8. Przygotuj własne sosy pomidorowe zamiast ketchupu. Ketchup zawiera dużo cukru, robiąc samemu sos z przecieru pomidorowego obniżasz spożycie cukru. Dodatkowo dodane suszone zioła będą wspomagać trawienie
9. Unikaj sosów majonezowych, wybieraj lub rób samemu na bazie jogurtu naturalnego
10. ALKOHOL spożywaj w ograniczonej ilości. Raczej wybieraj wino, a najlepiej rozcieńczaj je wodą
11. UNIKAJ SOKÓW OWOCOWYCH LUB KOLOROWYCH, GAZOWANYCH NAPOJÓW. Takie soki i napoje zawierają dużo cukru. Zamiast tego wybieraj wodę z cytryną lub pokrojonymi kawałkami jabłka i imbiru.
12. PAMIĘTAJ O ZDROWYM ROZSĄDKU I NIEOBJADANIU SIĘ!!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz