środa, 14 stycznia 2015

Koktajl warzywny: marchew+seler+burak+jabłko

       Często swoim podopiecznym polecam takie koktajle, aby zwiększyć spożycie warzyw i dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika pokarmowego... więc muszę i ja częściej robić. Dzisiaj na 2 śniadanie jako dodatek przygotowałam soki z marchwi i selera naciowego, które wykorzystałam do tego koktajlu.






PRZEPIS (na 1 porcję):

Składniki:
100 ml soku z selera naciowego lub 1-2 łodygi
150 ml soku z marchwi lub 1 marchew
1 mały burak czerwony (ok 50 g)
0,5 jabłka
1 łyżeczka oliwy lub dowolnego oleju roślinnego (pamiętajcie, aby do koktajli warzywnych zawsze dodawać olej roślinnych, który pomoże w rozpuszczeniu się i wchłonięciu witamin A, D, E, K czyli tych, które są rozpuszczalne tylko w tłuszczach) 






1. Jak już wspomniałam z selera naciowego i marchwi przygotowałam soki w sokowirówce.

2. Wszystkie składniki wrzucamy do szejkera i miksujemy :)


...i GOTOWE :)


3 komentarze :

Małgorzata Uryga pisze...

Jaka bomba witaminowa! Ostatnio kupiłam seler naciowy i nie miałam pojęcie co z niego zrobić, następnym razem będę wiedziała już!

fitfunmamarun.blogspot.com

Dorota Mazurkiewicz pisze...

Muszę przyznać, że w tym połączeniu był bardzo smaczny :) można doprawić jeśli będzie taka potrzeba :)
Pozdrawiam :)

Gopelardo pisze...

Wiosna przychodzi i szybko odchodzi, tak więc soczki z selera wypada pić kiedy jest jeszcze na to czas. Przechodzę często na łatwiznę i konkretnie mieszam sok z jabłek (u mnie z Pińczowa) i seler naciowy (aha nie dodaję marchewki i buraka) oraz obrane kiwi, wszystko za pomocą blendera ścieram przez parę chwil, a jak smakuje nie powiem wam, pozostawiam to waszej wyobraźni. Lepszego nie piłem :)

Prześlij komentarz